Pokreće Blogger.

[12 Days Of Christmas] Tvornica slatkiša #5 - Kolačići s pekmezom


Vjerujem da su vam svima poznati ovi kolačići, ali svi imamo drukčiji način pripreme. Godinama ih radim koristeći ovaj recept i nikada nisu razočarali ni goste, a bome ni mene. Jako su ukusni, jednostavni i neizostavni u blagdanskom razdoblju. Nije bitno što je Božić iza nas jer su oni po meni dio zime u širem smislu. :)

Sastojci (za oko 2 tepsije polovica):

- 200 g glatkog brašna
- 1 žumanjak
- 60 g šećera
- 1 paketić bourbon vanilije
- prstohvat soli
- malo naribane korice limuna
-  125 g maslaca (ili margarina)
- džem (ili pekmez) po želji npr. miješani
- šećer u prahu

Tijesto za kolačiće uvijek mijesim na silikonskoj podlozi jer mi je tako puno jednostavnije, ali ako je nemate možete to učiniti i u plastičnoj posudi.
Najprije prosijte brašno na središte radne površine i načinite udubinu u sredini. U udubinu dodajte žumanjak, šećer, vaniliju, sol i koricu limuna. Oko udubine, po brašnu, stavite maslac narezan na manje komadiće. Sada samo trebate dobro zamijesiti tijesto i potom ga zamotati u foliju te spremiti u frižider na sat vremena.
Sada trebate pomoću kalupa za ovu vrstu kolačića (oni s nastavkom s rupicom za pekmez koji možete skinuti) istisnuti jednak broj kolačića s rupicom i bez nje. Kolačiće stavite na papir za pečenje koji ste stavili u tepsiju i pecite ih na 180 stupnjeva 8-10 minuta.
Nakon što ste kolačiće izvadili iz pećnice, maknite ih s papirom za pečenje s tepsije jer bi vam u suprotnome mogli izgorjeti iako ste ih već izvadili.
Kada se kolačići ohlade premažite donje polovice pekmezom i poklopite ih gornjim. Na kraju ih samo malo ukrasite šećerom u prahu i to je to. :)



Hoćete li peći još kolača ove zime? Volite li ovakvu vrstu kolačića? Želite li češće recepte na blogu? :)

Nema komentara