Pokreće Blogger.

[TRAVEL DIARY] Dvije države, dva grada, četiri dana - Malmö


Vrijeme je za drugi dio putopisa u Skandinaviju, a to znači da ćete čuti više o državi koja je kod nas vjerojatno najpoznatija po omiljenoj robnoj kući Ikei.

Radi se naravno o Švedskoj, prijestolnici multikulturalnosti što ćete odmah primijetiti po izdašnom izboru streetfooda iz svih krajeva svijeta. Naravno da sam našla i ćevape (postoji li mjesto na svijetu gdje ih nema).
Cijene u Švedskoj jako su visoke (ne samo u restoranima, već i u supermarketima), ali ćete zato u Malmu moći pojesti najbogatiji i najukusniji falafel za 25 do 30 kuna. Ako planirate ostajati duže, svakako se više isplati kuhati i dobro je napomenuti da je vegetarijanska prehrana povoljnija u odnosu na mesnu, a i izbor je ogroman za razliku od Hrvatske. Cijene na tržnici u Malmu su povoljne pa tamo odite u špeceraj po voće i povrće!:)


Budući da sam veliki obožavatelj piva, moram spomenuti da ćete za čašu u kafiću izdvojiti najmanje 40 kuna, a obično 50-60. U Švedskoj ne možete kupiti alkohol iznad 3.5% u običnom dućanu, već ćete morati potegnuti u Systembolaget, švedsku državnu tvrtku koja ima monopol nad prodajom takvih alkoholnih pića (dobna granica za kupovanje je 20 godina).

Malmö je treći grad po veličini u Švedskoj, a nalazi se na samome jugu i prije je pripadao Danskoj. Oresundski most spaja Malmo s Kopenhagenom (i ako se sjećate prvog posta, vlakom ga prijeđete za pola sata). Svakako ne propustite priliku za kupanje, ili makar sunčanje na plaži (ako temperature to dopuštaju).


Ako volite šetati prirodom, Malmo će vam se jako svidjeti zbog količine zelenih površina, predivnih parkova, a naravno i obale. Tijekom šetnje smo prošli kraj mlina Slottsmöllan gdje se ljeti često održavaju koncerti na otvorenom. Nedaleko od mlina nalazi se Slottsträdgården, predivan park s mnoštvom cvijeća, a od njega se odmah može produžiti do dvorca.
Za dodatne šetnje preporučujem Kungsparken i Pildammsparken.








Veliki sam obožavatelj nogometa i imala sam sreću što se baš u vrijeme mog putovanja igrala utakmica Malmo FF - FC Midtjylland za kvalifikaciju za europsku ligu pa sam iskoristila priliku i po prvi puta uživo gledala utakmicu! :) A pravi znalci znaju da je upravo u Malmu započela karijera Zlatana Ibrahimovića, no dosta o nogometu. :D







Ono što mi je jako lijepo i zanimljivo u ovome gradu je spoj stare gradske jezgre s malim kućicama, ciglastim zgradama i izrazito moderne arhitekture u ostatku grada.
Tako ćete u Folkets Parku nedaleko od centra naći zanimljive skulpture poput ove s ružom. Taj park je inače poznato okupljalište mladih i starih, ima noćni klub, igralište za djecu, restorane i kafiće, a često se tamo održavaju i događanja pa možete naletjeti na štandove s hranom.












Za kraj ostavljam najdražu stvar - Kanelbullar, rolice s cimetom koje obavezno probajte uz švedsku kavu! I psst, najfinije ćete pronaći u Bagaren och Bonden! :)






U Švedsku se vraćam sigurno, vrijeme je da se detaljno istraže sjeverniji krajevi i kultura. :)

Jeste li vi ikada bili, što vam se najviše svidjelo? Pišite mi!
M.

PS. Za više fotografija i informacija, posjetite moj Instagram profil - @classifiedbeauty.

Nema komentara