Pokreće Blogger.

[DISTILLERY] Clean beauty i ekološka osviještenost


 U svijetu su glavne teme već duže vrijeme održivost i ekološka osviještenost pa nije čudo da se to odrazilo i na kozmetičku industriju.



Održivost je nešto što je tek nedavno stiglo u kozmetički svijet. Istraživanja na životinjama su out (hvala Bogu), ali i nepotrebno kompliciranje i gomilanje proizvoda.
Meni je teško ne gomilati proizvode jer mi naprosto stiže puno noviteta, no odlučila sam dati svoj doprinos tako što uopće ne kupujem više kozmetiku, sve dok kod kuće imam proizvoda koje mogu koristiti. Trudim se prenijeti u svojim tekstovima i objavama da moj zadatak nije da vas nagovorim da kupite svaki proizvod koji vam preporučim, nego da kroz moje dojmove uspijete naći onaj koji će vam potencijalno odgovarati i tako baš spriječite taj masovni konzumerizam koji oduvijek postoji, ali je značajno potenciran otkad su YouTube, blogovi i Instagram dobili na važnosti.

Popularnost youtubera, blogera i influencera i njihov način predstavljanja kozmetike u zadnjih 6-7 godina pripomogli su tome da je teško pratiti sve kozmetičke novitete koji stižu na police svaki dan. Jedno vrijeme fokus je bio na ambalaži, jedno vrijeme na inovativnosti primjene, ali dugo se nije obraćala tolika pozornost na sastojke.

Kako su analize blogera, skincare gurua, počele biti sve dublje i podrobnije, tako je fokus konačno došao i na sastav gdje jedna klasična formulacija emulzije ili kreme više nije dovoljna za korisnika, već se traži izbacivanje raznih tvari - rađa se pokret clean beauty.

 Nisam jedna od onih koja sastojke dijeli na loše i dobre jer se naprosto radi o vrlo delikatnim stvarima i teško je objektivno razjasniti zašto je nešto loše. Denaturirani alkohol sam po sebi nije loš sastojak, radi se o vrlo dobrom otapalu i jako često se koristi u prirodnoj kozmetici, no meni nažalost nikako odgovara jer mi isušuje kožu i izbjegavam ga u širokom luku.
Mnogi silikone svrstavaju u loše sastojke čime se ne bih složila jer se radi o tvarima koje su tu da optički zaglađuju kožu i kosu i neće svima praviti probleme. Začepljivanje pora moguće je spriječiti dobrim čišćenjem kože navečer. Isto tako postoji mnogo "dobrih" sastojaka (često prirodnih) koji mogu začepiti pore i djelovati loše na kožu pojedinca.
S kozmetikom je kao i s hranom (što ne čudi jer i je vrsta hrane, ona za kožu) - potrebno je isprobavati dok ne nađete što vam odgovara, a što ne.

Sa stajališta krajnjeg korisnika (ali i blogera), želja mi je da se industrija pokrene i odbaci recepte koje koristi već nekoliko desetljeća (a da pri tome samo mijenja ambalažu i ime) i poradi na kvaliteti svojih proizvoda. No, sa stajališta osobe koja je stajala u labosu i sama pokušala miješati te kreme, sasvim mi je jasno koliko je istraživanja, novaca i vremena potrebno kako bi se stvorila formulacija, a čak i kada uspijete to napraviti u maloj količini, to nažalost ne znači da je takvo što moguće industrijski proizvesti u velikim količinama jer se neka svojstva mijenjaju čak i kada promijenite samo količinu sastojaka koju koristite.

Zato sam uvijek zadivljena kada jedna kompanija odluči izbaciti kolekciju proizvoda s fokusom na sastav, a još više kada se radi o veganskoj kozmetici.

Avon je potaknut novim trendovima u industriji odlučio predstaviti liniju Distillery - veganske proizvode za njegu lica s pakiranjima prilagođenim zaštiti okoliša s pažljivo odabranim sastojcima. Bez alkohola, mirisa, umjetnih bojila, mineralnih i esencijalnih ulja i sintetičkih sastojaka.




Proizvodni postupak uključuje destilerijski proces uz manju količinu vode, što povećava i osnažuje koncentraciju aktivnih sastojaka i pigmenata u proizvodima.

Linija sadrži 5 proizvoda - Shade The Day dnevnu hidratantnu kremu sa SPF25 izrađenu od 100% čiste mineralne kreme za sunčanje s prirodnim ovlaživačima, Sleep Potion noćnu kremu s 93% čistih sastojaka, Clean Break balzam za čišćenje sa 70% čistog prešanog ulja marelice, d-TOX ulje za lice s jojobom, fitolom i vitaminom E te C-shot svilenkasti prah vitamina C koji možete dodati u serum ili hidratantnu kremu.







 Proizvodi će biti dostupni u novom katalogu od 16.10., a ja vas pozivam da pozorno pratite moje objave jer već duže vrijeme testiram Distillery liniju i uskoro ću s vama podijeliti svoje dojmove.

Link na novi katalog s Distillery proizvodima možete pronaći ovdje.

Što vi mislite o clean beauty pokretu? Obraćate li pozornost na sastojke u kozmetičkim proizvodima?

Nema komentara