Pokreće Blogger.

[CB SAVJETI] Kako uštedjeti novac tijekom shoppinga


Svi mi volimo kupovati i odjeću i šminku, htjeli mi to sebi priznati, ili ne. Mislim da je dovoljan indikator to što ja pišem blog, a vi ga čitate. No, baš zato što čitate vjerujem da volite i uštedjeti koju kunu pa kroz recenzije na blogu pokušavate saznati što bi vam moglo odgovarati, a što ne.
Danas vam zato donosim puno savjeta koje ja koristim pri kupnji kako bih dobila što više za svoj novac, a u isto vrijeme ga što manje potrošila.



Postavite si prioritete kako bi znali što vam je bitno za kupiti, a što manje i time se vodite kada ste u dućanu. Idite kupovati ciljano, nemojte se dati zaslijepiti nekim super akcijama na hlače, kada ste došli po haljinu za svadbu.
Planirajte svoju kupovinu i na nešto si zapišite po što idete i držite se te liste. Ako nešto ne nađete, nemojte kupiti nešto sasvim treće kao zamjenu jer vam je ostalo novaca.


Pokušajte se oduprijeti impulzivnoj kupnji. Obično se radi o nekom trendu koji će ionako brzo proći. Radije kupite jednu stvar koja se uklapa u ostatak vašeg ormara, nego da kupite 5 koje su trendi al ćete ih nositi nekoliko tjedana.
Ako o nečemu baš ne možete prestati razmišljati, možete si priuštiti i jednu impulzivnu kupnju. Samo prvo provjerite slaže li se s ostatkom vašeg ormara.

Na sniženjima nemojte kupovati trendovsku odjeću, već tražite bezvremenske komade poput sakoa, kaputa, običnih majici i košulja, isto tako cipela. Bomber jakne su prošle i pretprošle godine bile hit, a sada već polako ostaju zaboravljene u ormaru.

Ako se oko nečega dvoumite i dosta razmišljate o tome gdje i kada ćete to nositi, velike su šanse da se radi o promašenoj investiciji i da će ta stvar skupljati prašinu. Radije pričekajte dok ne nađete nešto što vam se zaista sviđa.

Našli ste hlače, ali su vam premale za broj, ili čak dva. Ostavite ih na polici, neće se magično raširiti, a dok vi smršavite već će vas proći volja za njima. Ovo vrijedi naročito za cipele, tamo zaista nema spasa ako kupite premalu, ili preusku obuću. Been there, done that.

Kada vidite nešto što vam se sviđa u dućanu, odmah to isprobajte, čak i ako si ne možete priuštiti. Ako slučajno bude na sniženju, moći ćete tu stvar kupit na webshopu bez razmišljanja jer znate koji vam broj treba, a i u dućanu ćete uštedjeti vrijeme koje nećete trošiti na isprobavanje.
Možda ćete shvatiti da vam ipak ne stoji to nešto pa ne morate više razbijati glavu oko toga.

Kod akcija 1+1 gratis potrudite se naći mamu/sestru/frendicu s kojom ćete podijeliti trošak pa ćete tako uštedjeti 50%. Obično vam ne trebaju dva para cipela odjedanput pa se sjetite ove solucije.

Štedite na potrošnoj robi, ulazite u dugotrajnu. Ne morate imati majicu kratkih rukava koja košta 300 kn kada je i ona od 60 sasvim okej. Radije taj novac uštedite i potrošite na kvalitetnu obuću koju nosite svaki dan, koja treba biti udobna, prozračna i anatomski prilagođena stopalu. To je posebno važno za djecu kojoj se stopala još razvijaju. Njima ne trebaju Uggsice, već kvalitetna anatomska i čvrsta obuća.



Vikend popusti i akcije su odlični ako želite uštedjeti pri kupovini kozmetike. Ako vidite da vam je nešto pri kraju, radije to kupite na 30% popusta, nego da kupujete po punoj cijeni tjedan kasnije.
I zapamtite, ne treba vam 10 paleta sjenila, 30 ruževa i 15 olovki za obrve. Ako želite uštedjeti, dobro istražite sve proizvode i kupujte samo one koje ćete moći dobro iskoristiti. Ako preferirate neutralna sjenila, ne treba vam paleta s neonskim bojama koju ćete platiti 150kn.
Nastojte u neseseru uvijek imati osnovne proizvode (tekuća podloga, puder, korektor, proizvod za obrve i maskaru), a ostalo svedite na minimum koji ćete zaista trebati. E da, nemojte skupljati maskare. Treba vam samo jedna, eventualno dvije ako iz nekog razloga trebate i vodootpornu. Rok trajanja im je 3-6 mjeseci, a nakon toga riskirate infekcije oka koje zaista ne želite doživjeti.

Često pregledavajte svoju kolekciju šminke kako biste se uvjerili sto sve imate. Zna se dogoditi da imate već 2 otvorena pudera i kupite još jedan jer niste znali za ovaj koji vam je tamo negdje u kutu ladice.

Kod šampona i gelova za tuširanje se držim pravila da ne kupujem novi dok stari ne potrošim (gela obično imam 2) jer mrzim kada ih je puna kupaona, a nemoguće ih je tako brzo potrošiti da će vam trebati baš 2 back upa.


Shopping u Grazu (i općenito u inozemstvu) ima svoje čari, a o njima sam pisala u ovome postu pa i njega pročitajte ako obično odjeću i ostale stvari kupujete 2-3 puta godišnje, a želite uštedjeti novac.

Pratite akcije, sezonska sniženja i kupone. Kuponi su odlični jer još tijekom aktualne sezone možete pronaći stvari po povoljnim cijenama. Mogu se često naći u časopisima (Gloria, Story - pssst, trenutno su kuponi u oba časopisa, požurite!) pa uvijek držite oči otvorene kada prolazite kraj kioska.
Ostala sniženja i reklame možete pratiti na internetu (katalozi.net), a možete se pretplatiti i na newslettere svojih najdražih dućana s kojima vam popusti neće promaknuti. Lajkanje stranice na Facebooku, ili praćenje na Instagramu isto zna biti korisno jer su tamo informacije obično aktualnije.

Iako većina nas zakoluta očima na pitanje o karticama vjernosti, ali one se nekada isplate jer skupljanjem bodova dobivate određene pogodnosti. Najbolji primjer je dm darovna kartica s kojom trenutno u zamjenu za 50 bodova možete dobiti popust od 40% na određene brendove kozmetike.



Webshopovi (naši i strani) često znaju imati dobre pogodnosti pa prvo provjerite cijenu na internetu, prije nego što kao muha bez glave otrčite u dućan i kupite nešto po 30% višoj cijeni. Ovo vrijedi naročito za tehniku, isplati se usporediti cijene u različitim dućanima jer nema svrhe da nešto platite 1000 kuna više samo zato što vam je to najbliži dućan.
Second hand shopovi, grupe na fejsu s rabljenom robom/kozmetikom, oglasnici, blog saleovi, mojekrpice i slični bazaari su također način kako možete proći povoljnije. Pazite na ocjenu koju prodavač ima i recenzije (ako postoje) i tako se osigurajte od lažnih i sumnjivih transakcija.

Iako outleti nisu moj prvi izbor kada idem nešto kupiti, tamo isto zna biti lijepih, basic stvari po povoljnim cijenama. Razlog zašto ne kupujem često u njima je što cijene znaju biti više, nego u normalnim dućanima, a radi se o starijim kolekcijama. Kako meni nije bitno koji brend nosim, ne isplati mi se kupovati u dizajnerskim outletima. A o tome da mi se čini da se proizvodi roba posebno za outlet, posebno za dućan, bolje da ne pričam.
Ipak, vrijedi i po njima pročačkati pa vam mogu spomenuti Roses Outlet Centar, King Cross u kojem postoji određen broj outleta (Sportina, Tom Tailor, Esprit...).
Još jedan odličan outlet je Mass outlet obuće koji se otvara sezonski u kojem sam kupila na jesen predivne gležnjače. I da vam zasladim ovaj post, u utorak je Mass opet otvorio svoj outlet na Velesajmu s proljetno-ljetnom postavom obuće!

Nadam se da će vam neki od ovih savjeta biti korisni i da vam se svidio ovakav post. Voljela bih da mi napišete želite li i dalje čitati ovakvu vrstu postova na blogu i koju biste temu sljedeću željeli vidjeti ovdje.

Za kraj vam želim uspješan, ugodan i povoljan shopping!

Broj komentara: 5

  1. Dobri, pametni i korisni savjeti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično i realno si napisala ovaj post. Mislim da bi se svaka žena trebala pridržavati ovih uputa. Ali, ja prva ih se ne pridržavam! kao beauty blogerica uvijek volim kupiti i isprobati novi proizvod

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tesko ih se drzati ponekada, ali to je normalno. :) Mislim da je vazno pronaci balans :D

      Izbriši
  3. Vrlo korisno, h v a l a na nesebičnom trudu.
    Ranko Bulić,Bosanska Dubica.

    OdgovoriIzbriši